До 35 секции в чужда държава извън ЕС ще приеме мнозинството с ново отваряне на Изборния кодекс

С 135 гласа "за" сегашния текст на чл. 14 от Изборния кодекс, уреждащ секциите в чужбина, мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев.

Така гласуваха от ГЕРБ, подкрепящата управлението част от Реформаторския блок, Патриотичният фронт, "Атака" и БДЦ.

"Против" бяха само трима от РБ 

Въпрос на технология - така нарече ветото съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски. Той подчерта, че най-важното достижение на кодексът е въвеждането на електронното гласуване. "Ако се приеме ветото, ще се гледат само членовете, върху които то е наложено. При отхвърляне се дава възможност за внасяне на нов Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс", открои Зеленогорски предимството на втория вариант, който давал шанс Изборният кодекс да стане по-добър. И призова да не се драматизира: "От едно просто гласуване не могат да бъдат направени големите изходи. Това е въпрос на подход. Да не се товари с големи очаквания."

Цял ден вчера и цяла сутрин са вървели преговори как да се предотврати напускането на Патриотичния фронт от управляващото мнозинство. Красимир Каракачанов и Валери Симеонов останаха непреклонни - не се ли отхвърли ветото, минават в опозиция. От ГЕРБ оставили парламентарните групи на РБ и ПФ да стигнат до взаимно приемливо решение, което да подкрепят всички управляващи. Така, след безкрайни совалки, сутринта реформатори и патриоти са се разбрали - в една държава извън рамките на ЕС ще могат да се откриват максимум 35 секции. В момента таван на броя им няма. А в Турция те са над 130. В САЩ са 45. Реформаторите искали таван от 40 секции за чужда държава, патриотите - от 20. В крайна сметка е договорено те да са 35. От ГЕРБ ще се съобразят с договореното от партньорите.

От БСП и АБВ не участваха в гласуването.

"Кюскане на кочове кой да надделее" - така нарече лидерът на ДСБ Радан Кънев преговорите между групите, включително и тази на РБ.

3-часовият дебат надхвърли както конкретния предмет на обсъждането, така и полето на политиката въобще. Стана дума за "Евровизия" (Магдалена Ташева от "Атака"), дори за самата Поли Генова - председателят на правната комисия на НС Данаил Кирилов обяви в началото, че тя е била на заседанието, а после се коригира, че е щяла да ходи, но не отишла. В дните преди финала на "Евровизия" нашата представителка призова в ефира политиците да дадат възможност на всеки българин по света да гласува. Лидерът на ДОСТ нарече Изборния кодекс "политическото престъпление на века". И се поинтересува как в една секция в Лондон могат да гласуват 2080 избиратели, но в Люлебургас тов абило недопустимо.