Австралийски учени откриха доказателства за сблъсък на огромен астероид със Земята преди 3,46 милиарда години. Това е второто най-старо небесно тяло, за което е доказана колизия с планетата ни. Космическата скала е била по-голяма от тази, обвинявана за изчезването на динозаврите.

Астероидът е бил масивен, с вероятна ширина 20 километра. Сблъсъкът, чието местоположение на днешното земно кълбо не може да се уточни, вероятно е отворил кратер с ширина стотици километри и е предизвикал невъобразими за стандартите ни земетресения, цунамита и скални срутвания. Доказателства за колизията вероятно са разпръснати по целия свят.

Това заяви за АФП Андрю Гликсън от Планетарния институт на Австралийския национален университет. Той разкри, че колегата му Артър Хикман от Геоложкия институт на Западна Австралия е открил малки стъклени зрънца, наричани сферули, които са се формирали след изпарението на определени материали след удара.

Хикман е открил доказателствения материал в седиментен скален слой, който преди време е бил на океанското дъно и е запазен между два вулканични слоя. Неговата възраст е 3,46 милиарда години.

Изчислената големина на астероида го прави по-голям от този, разбил се в земята преди 66 милиона години и обвиняван за изчезването на динозаврите. За него се предполага, че е бил широк около 15 километра.

Според австралийските учени много подобни сблъсъци с астероиди в праисторията на планетата, повлияли изключително много на формирането на днешния свят, тепърва ще бъдат откривани.