Парламентът на Венецуела, където опозицията разполага с мнозинство, е обречен, защото е „загубил политическата си актуалност”, заяви президентът на страната Никола Мадуро, цитиран от ТАСС. На пресконференция в президентския дворец „Мирафлорес” в Каракас Мадуро поясни, че изчезването на такъв парламент е само въпрос на време. Според Мадуро парламентът „няма виждане за националните интереси” на страната. Наследникът на Уго Чавес каза, че и той и самите венецуелци не очакват нищо добро от този състав на законодателния орган.

Според Мадуро опозиционният Блок на демократичното единство се опитва да постигне невъзможни цели, имайки предвид намерението на блока да се проведе референдум за предсрочно прекратяване на мандата на държавния глава.

През декември 2015 година политическите опоненти на Мадуро убедително спечелиха изборите и за пръв път от 17 години получиха мнозинство – 109 от 167 депутати. Едно от главните предизборни обещания на опозицията беше провеждането на всенародно допитване за предсрочно прекратяване на пълномощията на държавния глава. В началото на месеца бяха внесени 1,85 милиона подписа на граждани в подкрепа на референдума, макар по закон да са нужни 200 000. Преди броени дни обаче вицепрезидентът на Венецуела Аристобуло Истурис обяви, че опозицията няма да може да проведе референдума заради грешки при събирането на подписката.