В деловодството на НС е постъпила оставката на Ивайло Калфин като народен представител от ПГ на АБВ.

Депутатите гласуваха оставката на Калфин като вицепремиер и министър на труда и социалната политика, след като парламентарната група на АБВ оттегли подкрепата си от кабинета. Калфин по закон има право да стане депутат от парламентарната група на АБВ, за това той е подал оставката си и като народен представител.

По време на дебата за гласуване на оставката му и за кандидатурата на Зорница Русинова на неговото място като министър, Калфин заяви: „Виждам, че продължаваме да пречим на някои хора за монопол в лявото пространство, но така ще бъде”.

Нямам намерение да правя отчет, но малко се чува днес думичката труд, посочи той. За 2015 г. България е страната в ЕС, в която най-бързо растат доходите от труд и намалява безработицата. Очевидно всички ние с подкрепата на парламента сме постигнали резултати. Направихме важни промени в социалното законодателство, сигурно не са безспорни, но за мен социалната политика не бива да замества доходите от труд, каза Калфин. Усилията ни бяха насочени към социалната справедливост. Ако се отмени пенсионната реформа, трябва да се обясни защо се прави това. Грижата на държавата трябва да отиде към здравеопазването, смята той.

Калфин благодари на всички парламентарни групи за добрата съвместна работа и пожела повече диалог, защото чудеса не стават за един ден. Упоритият път на една държава в една посока може да доведе до повече благосъстояние, убеден е той. Моля ви, гласувайте моята оставка и подкрепете г-жа Русинова, заключи Калфин.

Не е тайна, че в България има възможно най-тежките условия за пенсиониране, заяви в изказването си от парламентарната трибуна Драгомир Стойнев от БСП лява България в отговор на изказването на Калфин. Рано или късно тази справедливост ще бъде премахната, закани се той.