Асоциация "Активни потребители" установи нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 6 от 36 изследвани марки краве сирене. И шестте продукта са насипни. Четири от тях се реализират във веригата "Кауфланд" - "Дъга" (доставчик "Ипекс груп"), "Здравец" (доставчик "Сибила 2000"), "Старопланинско" (производител "Сирма Приста") и "Тракия" (дистрибутор "Лъки 2003"). С необявени растителни мазнини е и собствената марка на "СВА Коме" - сирене СВА. Шестата установена злоупотреба е в проба от Женския пазар, но доставчикът и производителят на продукта са неидентифицирани, съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители".

"Сирената са взети от търговската мрежа през април и са изследвани в акредитирана лаборатория. И в шестте проби наличието на немлечни мазнини не е обявено. Имаме запазени резервни проби, така че, ако някой оспорва резултатите от теста, може да ги изпратим за повторно изследване в чужбина", уточни Николов.

Резултатите от теста
Наличието на необявени растителни мазнини не е единственото установено нарушение от теста. При 23 продукта липсва напълно или част от задължителната по еврорегламент хранителна информация. "При насипните сирена тя би трябвало да бъде предоставена при поискване, но на нас не ни беше предоставена", уточни Николов.

За три от изследваните показатели – степен на зрялост, водно съдържание и мазнини, асоциацията е използвала за сравнение заложеното в БДС. "Стандартът обаче не е задължителен, затова отпуснахме по-голям толеранс от предвиденото в него", обясни Николов.

Ниска степен на зрялост - под 12.6% (14% по БДС), се наблюдава при 26 марки сирене. Процесът на зреене определя в много голяма степен вкусовите показатели на продукта. Неузрялото сирене е с по-ниска хранителна стойност и може да съдържа и вредни микроорганизми, посочват от "Активни потребители".

Високо водно съдържание – над 59.4% (54% по БДС) имат 19 проби, а четири са с много високо – над 65%. Това са: пакетирано сирене "Динел" и "Кенана" на "Милки груп био" - Хасково, насипно "От Клас" с доставчик "Клас фуд", в магазини на "Кауфланд", и Clever – собствената марка на "Билла България". Тенденцията водното съдържание да се увеличава е отчетлива. При тест на асоциацията през 2005 г. в нито една проба сирене не са открити повече от 55% вода, през 2008 г. са регистрирани над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 г. - във всеки втори изследван продукт.

Според БДС мазнините в бялото саламурено краве сирене трябва да са 44% от сухото вещество. Тестът показал, че под 39.6% мазнини имат четири марки: "Динел", Сlever, "Кенана" и пакетирано "Киселово" на "Хранинвест". При други три марки пък се наблюдава обратното – много високо съдържание на мазнини – над 60%, като и трите са с добавени растителни мазнини.

"Нормалното съдържание на протеин (белтък) в сиренето е около 15-16%. При протеин под 12% има съмнение за фалшификации", обясни Богомил Николов. Тестът показал, че това се отнася за пет марки, от които четири са с вложени немлечни заместители (насипните "Здравец", "Тракия", СВА, от Женския пазар) плюс пакетирано "Фетама" на "Чех 99", реализирано в Billa.

Добрата новина е, че в нито една от изследваните 36 марки не е открито количество сол, което надхвърля записаното в БДС – до 3.5%. В нито една от проба не са открити и антибиотици.

Нови методи за ментета

"Подмяната на млечни с немлечни заместители скоро ще излезе от мода. На вратата тропат нови нелоялни практики за производство на ментета", съобщи Богомил Николов.

Данните от теста предизвикват съмнение, макар и по косвен път, че в някои марки сирене се влага сухо мляко. Тъй като то е силно обезмаслено, стойностите на общите мазнини в сиренето са много ниски, а водното съдържание е над 60%, обясни д-р Сергей Иванов, управител на Център по биология на храните. По думите му най-новата техника за фалшифициране на продукта е употребата на ензима трансглутаминаза, който позволява да се направи същото количество сирене, но с двойно по-малко мляко от нормалното и само за няколко дни, обясни Иванов. И уточни, че има засилен внос на този ензим. Той е разрешен за употреба, но не и за българско бяло саламурено сирене. "Влиянието му върху човешкия организъм не е изследвано от Европейската агенция за безопасност на храните, така че всеки производител, който го употребява, си играе със здравето на потребителите", предупреди още Иванов.

Таблицата с пълните резултати от изследваните марки, която е публикувана на сайта на "Активни потребители" може да видите и в прикачените графики по-долу. Според нея без отклонения в показателите са: "Верея" на ОМК, "Пършевица" на "Зоров-91-Димитър Зоров", Frezco на "ЛодисИнвест", LB Bulgaricum на "Ел Би Булгарикум", Billa - всички реализирани в "Билла", както и Lacrima на "ЛодисИнвест", насипно "Маджаров" на "Димитър Маджаров", насипно "Карловско" на "Ем ДжейДериз", реализирани в "Кауфланд".

Какво следва
Асоциация "Активни потребители" се готви да сезира КЗК за резултатите. Неотдавна регулаторът наложи санкции на три компании, произвеждащи "масло" с немлечни мазнини, без да ги обяви, след резултати от аналогичен тест на асоциацията. Актове тогава наложи на Агенцията по безопасност на храните, но те отпаднаха в съда заради процесуални нарушения. Според Богомил Николов контролът трябва да се извършва в търговската мрежа, а не само в производствените цехове. Той припомни как при европейския скандал с конското месо, предлагано като говеждо, в западните държави всички институции се вдигнали на крак. "В България постоянно посочваме наличието на вредни практики, но реакцията на държавата е все така беззъба", заяви Николов.

В началото на април Агенцията по храните направи свое изследване за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини в бялото сирене. Тествани бяха 164 проби, като в 6 бяха открити нарушения. Агенцията обаче така и не обяви имената на производителите им. "Капитал" получи отказ на запитването си по Закона за достъп до обществена информация с мотива, че данните засягат трети лица, а самите те не са дали съгласие за оповестяването им.