Едно движение на палеца и шофьорът ще може да приема входящи повиквания, да активира необходимия режим на шофиране или да пусне своята любима песен. Управлението с жестове е познато в света на електрониката и все повече си проправя път и към автомобилите.

Continental, германският производител на гуми, разработва система за разпознаване на жестове от волана. Иновацията използва два прозрачни пластмасови панела, без никакви електронни компоненти, които се намират зад волана и могат да бъдат контролирани от шофьора само с палци като при сензорен панел.

Специален сензор, инсталиран в арматурното табло, отчита всяко движение като го превръща в съответна команда и шофьорът управлява меню чрез жестове нагоре и надолу и потвърждава своя избор чрез леко докосване.

„Движенията са интуитивни и са много близки до начина, по който използваме своите смарт устройства. Така връзката между шофьор и автомобил е изключително улеснена и разсейването по време на шофиране е намалено”, пояснавя Ралф Ленингер, директор на oтдел „Стратегии, разработка на системи и иновации” в подразделение „Интериор” на Continental.

Благодарение на внедрения иновативен сензор, технологията разпознава изключително лесно движенията. Сензорите включват 3D камера и 3D сензор за образи, които преобразуват засечения инфрачервен сигнал и го трансформират в 3D образ. В резултат, позициите на ръцете и жестовете на водача се отчитат с точност до милиметър и се превръщат в команди.

При по-старите технологии шофьорът трябва да махне ръцете си от волана или да отмести поглед от пътя при управление на системите на автомобила, докато при решението на Continental полето на действие е фокусирано в една област.

„С жестовете в точно определена област на кормилната уредба можем да намалим разсейването на водача и по този начин да увеличим безопасността му. Този фокус предотвратява и неволно стартиране на някои от функциите от ръкомахането на шофьора”, допълва Ленингер.

В резултат, водачът може да управлява интуитивно своя автомобил, а производителите да оптимизират разходите си. Новата концепция е интегрирана в интерфейс човек-машина и замества други елементи като бутони или сензорни повърхности върху волана.

Изчистеният дизайн на панелите е съвместим с почти всеки видове жестове, като винаги могат да бъдат добавени и нови функционалности, а променливата сложност на системата й позволява да бъде внедрена във всички класове автомобили.

В момента системата може да отчита четири различни движения: задаване на навигация, разглеждане на приложения и пускане на музика, приемане на входящи обаждания и контролиране на бордовия компютър.

Първоначалните реакции на потребителите по време на тестовете потвърждават предпочитанието на именно тези четири основни действия. Те харесват близостта на волана, жестовете с палци и интуитивното възприемане на конкретните жестове.

„Развитието на този специфичен интерфейс човек-машина е критичен за по-високото доверие на водача в своя автомобил. Чрез нашия волан с жестово управление ние правим още една стъпка към автономното шофиране”, обобщава Ралф Ленингер.