Органите на МВР са заловили на територията на страната едва 49,42 грама кокаин за цялата 2015-та година. Това признание прави вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в писмен отговор до народен представител, предаде репортер на БГНЕС. Още 578 грама кокаин са задържани на гранични пунктове става ясно от отговора на министъра.

Органите на МВР са задържали още: 564 таблетки екстази, 221 таблетки амфетамин, 59 таблетки метаамфетамин. Кокаинът и синтетичните наркотици са сред най-разпространяваната дрога в нощните клубове в цялата страна.

От отговора на Бъчварова става ясно, че българските служби са реализирали далеч по-добри резултати по отношение борбата с наркотиците при съвместни операции с партньорски служби извън страната. Двама българи и един сириец са задържани на територията на Судан. На територията на африканската държава те успели да изградят лаборатория за производство на амфетамини. При задържането им са конфискувани и 80 кг. таблетки. ГДБОП е подпомогнало залавянето на 23 кг. кокаин на територията на Великобритания, както и 15 кг. хероин при операция в Румъния.

Бъчварова отчита, че за 2015 г. са пресечени общо шест трансгранични канала за трафик на дрога, четири от които са били за транспортиране на хероин.