На 18 май 2016 г. България ще бъде домакин на 126-ата сесия на Комитета на министрите на страните-членки на Съвета на Европа.

Събитието, което ще бъде председателствано от министъра на външните работи Даниел Митов, отбелязва приключването на шестмесечното Българско председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа и предаването на председателството на Естония.

В сесията ще вземат участие високопоставени представители от всички 47 страни-членки на Съвета на Европа, сред които 17 министри на външните работи. Сред потвърдилите участие в срещата са Генералният секретар на Организацията Торбьорн Ягланд, Председателят на Парламентарната асамблея Педро Аграмунт, Председателят на Европейския съд по правата на човека Гуидо Раймонди, както и външните министри на Албания, Армения, Грузия, Естония, Кипър, Лихтенщайн, Малта, Молдова, Монако, Португалия, Република Македония, Сан Марино, Сърбия, Турция, Украйна,Унгария и Черна гора.

Събитието ще бъде открито от президента Росен Плевнелиев. В рамките на деня са предвидени разговори на държавния глава в министрите на външните работи на Албания, на Кралство Белгия и на Естония.