В сряда 18 май ще бъдат гласувани кандидатурата на Зорница Русинова за нов социален министър и ветото на президента върху Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

Още преди дни анонс за работата на парламента направи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той коментира, че не познава лично Зорница Русинова, но е слушал много за нейните професионални качества. Тя отговаря за европейските фондове, свързани със социалната политика и се справя прекрасно, похвали я той. Цветанов обясни още, че трябва да се направи абсолютна единна позиция между ГЕРБ, ПФ и РБ, за да може действително да има стабилност в управлението и достатъчно сериозна парламентарна подкрепа. Ден преди гласуването Русинова се срещна с парламентарни групи, за да ги информира за приоритетите си като социален министър.

Във вторник в сградата на НС представители на трите политически сили, съставни на мнозинството, съгласуваха позиции по гласуването на ветото на президента върху Избирателния кодекс. След повече от час и половина разговори в кабинета на председателя на НС Цецка Цачева участниците бяха лаконични. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че парламентарното мнозинство е гарантирано и това ще се види при гласуването в сряда. Преди това правната комисия подкрепи ветото. Мотивите на държавния глава се фокусират основно върху чл. 14, който се отнася за изборните права на българите в чужбина. "За" върнатия текст на Изборния кодекс и съответно "против" ветото на държавния глава бяха само двама от членовете на правна комисия - от ПФ. "против" бяха трима - от БСП и ДПС. 7 членове от ГЕРБ и РБ се въздържаха от вот.

Съобразно парламентарната процедура от правна комисия се изисква да гласуваме по отношение на върнатия текст - дали го подкрепяме или не, обясни пред журналисти председателят на комисията Данаил Кирилов. „При това положение за правна комисия оспореният текст не е потвърден и като резултат приехме мотивите и съображенията на ветото, с което текстът беше върнат за обсъждане в пленарна зала”, обясни Кирилов.

Официално дневният ред за работа на Народното събрание за тази седмица ще стане ясен след като бъде гласуват в пленарна зала в сряда.