Безработен френски инженер от Лион - Ахмед Зиани, закупи за $ 700 картина от сайта Le Bon Coin. Творбата била обявена като работа на художник от XVIII век.

Когато я получил обаче, той забелязал надпис Огюст Реноар и годината - 1864. Платното все още носи етикет от Arthouse на Berheim-Jeune в Париж, известен доставчик на творби на Реноар.

Картината е била идентифицирана като „Soir d'Eté” („Лятна вечер”), нарисувана от Реноар, когато той е бил едва на 23 годишна възраст. През 1865 г. тя е била изложена в Париж, но след това следите й се губят за век и половина.

В момента експерти продължават да работят по точната идентификация на картината – рамката на платното, пигментите, които са използвани и т.н. В случай на потвърждаване на авторството, безработният механик може да стане милионер.

През 2014 г. при подобни обстоятелства бе открито друго произведение на Реноар. Марша Фукуа закупи на битпазар картината „Paysage bord du Seine” на Реноар за 7 долара. Произведението изобразява пътека, която минава покрай бреговете на река Сена в Париж и е било нарисувано от Реноар през 1879 г.

Марша Фукуа харесала картината на битпазара във Вирджиния заради рамката. Имала намерение да използва рамката за друго платно, а самата картина да изхвърли. По настояване на майка си, обаче я дала за оценяване в аукционна къща и така било установено, че това е творба на Пиер-Огюст Реноар.

Фукуа предложила творбата на търг, но продажбата била спряна, след като Художественият музей в Балтимор изявил претенции към нея - тя била открадната от негова експозиция преди 60 години.