Вкусните български плодове и зеленчуци са вече спомен. На родния пазар може да се намери всичко, но не и качествена българска продукция, предаде репортер на БГНЕС.

Моркови от Гърция и патладжани от Турция, лук от Испания и домати от Албания. Това са само малка част от чуждоземните храни, които всеки българин може да си купи във всеки един магазин – независимо от това дали той е част от голяма верига или е квартален супермаркет.

А къде са българските плодове и зеленчуци? Вече е средата на май и би трябвало на пазара да са излезли вече първите реколти. Много от по-възрастните българи споделят, че вече не консумират домати, защото вкусът на тези, които са на пазара, нямат нищо общо с това, което е било в тяхната младост.

В съседна Македония, например, вече на пазара има само собствено производство. Не е случайно, че все повече българи посещават граничните с България райони, за да изкупуват пресни и вкусни плодове и зеленчуци, а също така и месо. Проверка на БГНЕС в Струмица показа, че на местния пазар турската продукция е вече само спомен и всичко е прясно и собствено местно производство.

Пред репортера на БГНЕС местните продавачи припомниха, че преди време от цяла Македония са идвали да изкупуват семена от България за почти всички видове земеделски продукти. Но това беше преди години...

Само до преди 25 години България по това време вече изнасяше тонове череши, чушки, домати и краставици не само за Европа, но и в много страни от Близкия и Средния изток. Присъдата за българското земеделие по време на българския преход в това отношение е еднозначна.