По-вероятно е утре ветото да бъде отхвърлено - така ГЕРБ ще уважи патриотите, макар че правната комисия го потвърди днес. При всички случаи кодексът пак ще се отваря

Консултациите между парламентарните групи на ГЕРБ, РБ и ПФ по президентското вето върху част от Изборния кодекс приключиха без резултат. Совалките продължават неформално и в следващите часове.

"Спокойни сме за формирането на мнозинството в сегашния парламент." Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след срещата между ГЕРБ, РБ и ПФ за ветото, която приключи преди минути. „Стигнахме до единни позиции и в момента ни предстоят срещи с парламентарните групи. Утре ще имате повече възможност да разберете каква е позицията“, обясни заместникът на Бойко Борисов. Совалките продължават до последно.

Ветото ще бъде гласувано утре, но няма да е първа точка в заседанието на Народното събрание.

Въпреки че по-рано днес правната комисия на Народното събрание прие ветото на държавния глава върху чл. 14 на Изборния кодекс - уреждащ откриването на секции в чужбина, управляващото мнозинство най-вероятно ще отхвърли утре ветото на президента Росен Плевнелиев. Това показа проучване на “24 часа” сред депутатите.

След това обаче ще се върви на ново отваряне на Изборния кодекс, при което ще се въведат корекции в принципа за отварянето на секции, както и ще се повдигне отново въпросът за прокарване на избирателен район “Чужбина”. Очаква се ГЕРБ и подкрепящата управлението част от Реформаторския блок (ДБГ, СДС и БНД на Борислав Великов) да уважат позицията на Патриотичния фронт, които не отстъпват, и да гласуват “въздържал се”, като така ветото няма да събере нужните му 121 гласа в пленарната зала. Твърдо “за” него се обявиха от ДСБ и Гражданския съвет на РБ. Лидерът на НПСД Корман Исмаилов пък излиза по естествен начин от нуждата да вземе страна, понеже е на посещение в Америка.

“Моята позиция е да се отхвърли ветото на президента върху текстовете от Изборния кодекс, които ограничават разкриването на секции в чужбина, а в последствие партиите от управляващото мнозинство да внесат изменения в изборния закон. Необходимо е да облекчим режима за разкриване на секции зад граница, както и непременно да поправим сегашния изборен кодекс за изборността на кметовете”, заяви в Великов. Желанието е кмет да могат да си избират населени места с 250 жители, а не както предвиждат новоприетите текстове - с поне 400. В момента по кодекса на Мая Манолова избори се правят и в селища с по 100 души.