Има много фактори за наличието на твърде развита мрежа, създадена от турската страна за снабдяването на терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Ние говорим затова отдавна, защото е напълно очевиден главният канал за снабдяване на екстремистите, на онези, които заемат непримирима позиция, дори ако формално не се отнасят към терористичните групировки. Там има един участък от границата малко повече от 90 километра (дълъг - ред), който от сирийска страна се контролира от ИД. А от другата страна съответно се контролира от Турция. В съседство са два анклава на кюрдите. Турция периодично заявява, че ако кюрдите започнат да изтикват ИД от този участък по границата, тя няма да допусне съединяването на двата кюрдски анклава, защото това е неприемливо“, поясни министърът след срещата във Виена на Международната група за подкрепа в Сирия.

“Има много факти, които показват за наличието на твърде сериозна, голяма мрежа, създадена от турската страна, за продължаване и маскиране на снабдяването. В Съвета за сигурност на ООН ние разпространихме преди известно време неофициален документ, в който събрахме факти от открити източници, потвърждаващи тази неприемлива дейност”, изтъкна още Сергей Лавров.