До 18 септември Българската народна банка трябва да създаде интернет сайт, който да позволява сравнението на различни банкови такси. Това предвижда законопроект, който беше одобрен на първо четене в бюджетна комисия в парламента. 

Въвеждането на новото изискване се прави в съответствие с Директива на Европейския съюз от 2014 г., която има за цел да разшири проникването на платежни услуги и подобряването на пазара им.

Освен този сайт търговските банки ще трябва да въведат услуги с такси, които са по-ниски от средните на пазара. Целта е продуктите им да бъдат достъпни до социално слабите хора, като например тези, които получават социални помощи.

Според данните на Българската народна банка през първото тримесечие на 2016 г. банките са генерирали приход от 247 млн. лв. от такси и комисиони, което е с около 8% повече в сравнение със същия период на миналата година, пише „Капитал”.

В закона се въвеждат и нови текстове, свързани с  платежните карти. От декември в ЕС се въведе регламент, който ограничава таксите, които търговците плащат на обслужващата банка, когато техен клиент плати с карта на ПОС терминал.

Тези комисиони не могат да бъдат по-високи от 0.2%, когато транзакцията е извършена с дебитна карта, и не повече от 0.3%, когато е платено с кредитна карта. Тъй като това е регламент, а не директива, този акт влезе в сила директно във всички страни - членки на ЕС, без да е необходимо да минава през обсъждания в парламента.

С новите поправки обаче се дава възможност на някои тристранни картови схеми да бъдат освободени от задължението да спазват въпросния горен лимит на таксите. Директивата дава възможност при преценка на Народното събрание това изключение да важи за гратисен период до 9 декември 2018 г.