Тялото складира енергия не само под формата на подкожни мазнини, но и на гликоген.

Гликогенът е най-бързият и достъпен източник на енергия за мускулите.

Той е резервно хранително вещество, което се намира в най-голямо количество в клетките на черния дроб и мускулите.

Когато започнем да гладуваме, тялото прибягва първо до този източник на енергия, затова, когато сваляме първите два-три килограма, те са основно вода.

Водата е и първото нещо, което възвръщаме, когато започнем да се храним нормално.

Докато трае диетата всичко върви по план, трудно е да се лишим от любимите си храни, но се амбицираме, когато кантарът показва по-малко.

Дори и след два месеца обаче диетата все някога свършва и тогава идва трудният момент с поддържането на постигнатите резултати.

В този период се появява и "йо-йо" ефектът.

Обикновено това става след спазване на диети за отслабване като 90-дневна диета, разделно хранене и др., тъй като в тези диети приеманото количеството храна е изключително малко и включва предимно плодове, зеленчуци, салати и фрешове.

След като режимът на гладуване свърши и отново започнем да приемаме повече количество храна, килограмите главоломно се възвръщат.

За да избегнете "йо-йо" ефекта след диетите, трябва да вземете предвид няколко важни фактора:

Обърнете внимание на хранителните си навици

Не спирайте определен вид храна от днес за утре. Рязката промяна в храненето не е в плюс, за да постигнете желаните резултати. Този процес трябва да стане в продължение на няколко дни, като постепенно промените не само това какво ядете, но и навиците си на хранене.

Позволете си веднъж седмично да се храните със забранени храни

Хапвайте един път на 7 дни от храните, които сте си забранили, като шоколад, сладкиши, пица и др. Това ще ви доставя удоволствие и в същото време няма да попречите на добрите резултати. Ще се чувствате по-амбицирани и щастливи от спазването на даден хранителен план.

Наблегнете на спорта  

Кардио сесиите във фитнеса не са достатъчно ефективни, когато искате да сваляте килограми. Затова трябва да обърнете внимание на друг вид спорт като плуване, упражнения с тежести и др.