Александър Велев е новият генерален директор на БНР. Той бе избран от СЕМ измежду 12 кандидати за шеф на общественото радио. 

Външни медийни експерти, сред които и социолози да влязат в програмния съвет на БНР, предложи Александър Велев по време на изслушванията от Съвета за електронни медии. Програмният съвет не съществува в момента, но беше структура от мандата на Велев като генерален директор преди години.

Той предложи също да изгради обособен нюзрум на всички програми в радиото, включително и на регионалните радиостанции. Велев ще се опита да възстанови корепосндентската мрежа на БНР и по този начин смята да се конкура с националните телевизии, които от години иззеха слушателите на сутрешния блок на радиото чрез своите политически сутрешни блокове.

Велев каза, че ще редуцира броя на програмите в радио "България". По думите му само румънското радио излъчва на повече езици. Радио "България" е продължение на пропагантната линия от преди 1990 година.

Затова според него то не може да продължава да съществува по този начин. Велев ще разговаря с президентството, с министерството на външните работи и други държавни и неправителствени институции, за да изясни на колко езика трябва да се правят предавания от радио "България".

Според Александър Велев сливането на БНР и БНТ ще доведе до това, че радиото ще остане втора по значимост медия, а не равнопоставена с БНТ. Той има намерение да създаде и единен нощен блок за всички програми на БНР, за да не се харчат излишни пари на данъкоплатците, тъй като в момента слушаемостта на голяма част от различните нощни блокове била нула.

За да привлече младежка аудитория, той предалага радиото да пусне мобилни предложения за смартфони.

Ако бъде избран, ще изследва аудиторията в Кърджали, за да е ясно какво иска да слуша там местното население на майчиния си турски език.