До ареста и затварянето на Нелсън Мандела през 1962 г. се стига след съвет на ЦРУ към властите в Южна Африка, пише „Гардиън”. Към онзи момент американското разузнаване смята Мандела за проводник на съветски интереси. В последствие той прекарва в затвора 27 години до падането на апартейда в страната.

Информацията за действията на ЦРУ идва от Доналд Рикард, бивш агент на управлението и зам.-консул на САЩ в южноафриканския град Дърбан. Той призна за ролята си в ареста на Мандела пред британския филмов режисьор Джон Ървин.

В тези години американците вярват, че Мандела е „напълно под контрола на Съветския съюз”, твърди Рикард.

„Той можеше да инициира война в Южна Африка, САЩ трябваше неохотно да се намесят, и нещата щяха да отидат по дяволите”, заяви бившият дипломат и шпионин.

„Намирахме се на ръба и това трябваше да спре, което означаваше Мандела да бъде спрян. Затова го спрях", допълни той.

Филмът на Ървин, „Пистолетът на Мандела”, отнасящ се до месеците преди ареста на борещия се срещу апартейда лидер, тази седмица ще бъде излъчен на кинофестивала в Кан.

Мандела е освободен от затвора през 1990 година и между 1994 и 1999г. е президент на Южна Африка. Той почина през 2013г. на 95-годишна възраст.

Говорителят на неговата партия Африкански национален конгрес (АНК) Зизи Кодуа нарече разкритията „сериозни обвинения”.

„Винаги сме знаели, че има някаква колаборация между някои западни страни и апартейда”, заяви Кодуа.

Според него ЦРУ все още влияе на политиката в Южна Африка.

„Наскоро станахме свидетели на усилия за отстраняване на демократично избрано правителство на АНК… ЦРУ все още работи с тези, които искат промяна в режима”, заяви той.

Рикард остава на служба в ЦРУ до 1978г. и умира през март т.г., два месеца след разговора си с Ървин.

ЦРУ към момента отказва коментар.