Жълт код е обявен за 17 май в 4 области на Западна България заради ниски сутрешни температури, предаде БГНЕС.

Кодът е в сила за областите София град, София област, Пернишка и Кюстендилска. В тези области при стихване на вятъра, на места в котловините ще има условия за слани. За останалата част от страната е обявен зелен код.

През деня от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, най-късно над източните райони. След пладне главно над планинските райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще превали, възможно е и да прегърми.

Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 5° и 10° и на отделни места в котловините от Западна България ще има условия за образуване на слана. Максималните температури ще са между 16° и 21°, уточниха от НИМХ.

Преди обяд над планините ще има и слънчеви часове, но след пладне ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа умерен, по високите и открити части до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра около 4°.

В ранните сутрешни часове по Черноморието все още ще превалява, но в процес на спиране. През деня облачността ще е значителна, но ще остане без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.