Популациите на врабчета у нас драстично намаляват. През последните години те са все по-голяма рядкост в градовете и числеността им се топи бързо. Големите населени места се оказват все по-непоносима среда за врабчетата - сред основните причини са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяванията.

"Средата се променя и това пречи на живота им. Зелените площи намаляват, а тези, които остават, са предимно с идеално окосен райграс, обработват се с препарати и това убива насекомите. Врабчетата се хранят с тях в размножителния период и намирането на храна става все по-трудно", обясни експертът Светослав Спасов, цитиран от "Труд".

Той допълни, че заради ремонтираните фасади на сградите стават все по-малко местата за гнездене като пукнатини и дупки. Птиците, които не мигрират, все по-трудно намират семена и друга храна през зимата.

Полските врабчета, които обитават селата, също драстично намаляват заради масовото им обезлюдяване.

”Където няма хора, няма кокошки и други домашни животни, няма и храна за врабчетата. Освен това опустяващите места се населяват с хищници и врабчетата изчезват", обясни още експертът.

По думите му врабчетата са индикатор за състоянието на средата, в която живеем, и намаляването им е показателно, че тя става все по-лоша.