Бъдещи лекари и фармацевти излизат на протест срещу Министерството на образованието. Причината е, че студентите остават без евростипендии за успех.

Проблемът е, че медицината остава извън списъка на така наречените приоритетни професионални направления. Според обявените преди седмица параметри, ще има два вида стипендии - за успех, които ще се дават по приоритетни специалности и за специални постижения. За успех студентите ще получават средно по 120 лв. месечно, а за специални постижения ще се получават 600 лв. за цял семестър.

Очаква се тази сутрин ръководството на Министерството на образованието и науката да се срещне с представители на студентските съвети, с които да обсъди протеста.

В петък просветният министър Меглена Кунева обясни, че понятието "приоритетни професионални направления" в Закона за висшето образование по никакъв начин не разделя различните специалности на значими и незначими. Ако аз бях писала закона, щях да употребя вместо "приоритетни" друг термин като "проблемни специалности, които имат нужда от подкрепа". Проблемът е, че има много важни за страната ни и за пазара на труда специалности, за които няма кандидати да учат, като инженери и педагози, обясни Кунева. Тя уточни, че Европейските стипендии са договорени още през 2014 г., когато са се изготвяли принципите за тяхното разпределяне. Тогава е говорено и със студентските организации, като е обяснено стъпка по стъпка какво представлява тази програма, посочи вицепремиерът. Даването на европейски стипендии за т.нар. приоритетни специалности е изрично записано в гласуваната почти единодушно през февруари 2015 г. от Народното събрание Стратегия на развитието висшето образование, приемането на която пък беше едно от условията за стартиране на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Кунева беше категорична, че медицината е една от най-значимите специалности за страната. Това се вижда през държавното финансиране, което е едно с най-високите в страната. Тя припомни, че от 2004 г. досега то се е увеличило повече от два пъти - от 40 до 88 млн.лв. Издръжката на един студент по медицина струва на държавата над 7 хил. лв. годишно, докато на един студент по икономика то е 700 лв.