390 лева е максималната сума, която може да плати абитуриент, хванат да нарушава правилата на пътя. От „Пътна полиция” предупреждават, че за тържествата ще включат всичките си мобилни камери. В тази сума от 390 лева са включени максималните глоби, при това в нея не влиза превишаването на скоростта или карането без книжка, съобщава bTV.

Санкциите не са никак малки. От 50 до 150 лева ще платите, ако хвърляте от колата опасни предмети, като пълни бутилки например. 30 лева е глобата за изхвърляне на боклук или пластмасови чаши. За свирене с клаксон се плаща по 10 лева, за возене без колан - 50, и за присветване с фарове - от 20 до 50 лева.

За да не ви хванат пийнали зад волана, е добре да си намерите шофьор, съветват от полицията - и то не само за отиването, а за прибирането от бала.

Много рискове крие возенето не в колата, а върху нея - практика, която през миналата година е довела не само до глоби, но и до инциденти.

Ако колите с празнуващи минават на червено и не дават предомство на пешеходна пътека, шофьорът може не само да бъде глобен, но и да остане без книжка минимум за месец.

След установяване на нарушението „честитките” ще се получават във възможно най-кратък срок. Полиция ще има не само около училищата, но и близо до заведенията, където ще празнуват абитуриентите. Най-много балове ще има в дните между 22 и 26 май.