Съпредседателят на Патриотичния фронт(ПФ) Валери Симеонов окачестви българските изселници в Турция като "стадо, направлявано от чобанина Ердоган." Коментарът той направи в неделя пред БНР, по повод обсъжданите корекции в Изборния кодекс за ограниченията при гласуването на българите в чужбина. Патриотите са готови на някои отстъпки, но само за българите, живеещи на територията на Европейския съюз, докато за страните извън ЕС такива не се предвиждат.

Говорейки за конкуренцията между ДСП и новата партия ДОСТ, Валери Симеонов каза, че никой не знае как ще се разпредели вотът в Турция, където право да гласуват имат изселниците с българско гражданство. Според него разсъжденията кой обикаля и агитира в Турция са кабинетни и канцеларски, защото важно е какво ще изкомандва турският президент Реджеп Ердоган, който определя какви са процентите. Според Валери Симеонов, избирателите-изселници в Турция не са наясно за какво гласуват и не се интересуват особено от случващото се в България: "Въобще не им пука. Това е стадо, направлявано от чобанина Ердоган."

Отношението му към българските граждани, живеещи в чужбина, бе красноречиво изразено неотдавна в писмен отговор до българка от Ню Йорк, която се противопостави на ограниченията за гласуването на българи зад граница, предложени от ПФ и приети от парламента.

"Както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънародници", писа Валери Симеонов на Елена Хамбарджиева.