Работата без сключен трудов договор ще е законна в селското стопанство. Това ще стане възможно след приемането на промени в Кодекса на труда, предложени от депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева, Живко Мартинов, Георги Андонов, Румен Желев, Румен Христов и Никола Хаджийски от Реформаторския блок, Румен Йончев от БДЦ и Иван Станков от АБВ.

Сключването на трудов договор да може да става до 14 дни след като трудът вече е положен, предвижда поправка в чл. 114а. Изключението важи само за еднодневните трудови договори, пише 24 часа.

Според експерти от социалното министерство, които са работили по въвеждането на еднодневните договори в екипа на подалия оставка вицепремиер Ивайло Калфин, този текст е нонсенс. Той не е бил съгласуван предварително със социалното министерство и щял да направи невъзможен контрола дали работниците по нивите са законно наети.

"Този текст отваря реално вратата за работа без сключени договори", коментира и шефът на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов.

Досега еднодневните договори се сключват задължително сутринта, преди да започне работа на полето, и важат за осем работни часа. Осигуровките и данъците върху тях се предплащат в НАП, а след това формулярите се получават от Главната инспекция по труда.

От началото на годината до 14 май в ГИТ бяха регистрирани над 44 хил. трудови договора. Това е повече от половината от регистрираните през миналата година еднодневни трудови договори. Над 20 хил. от разрешените до момента еднодневни договори са за маслодайни рози, показват данните на ГИТ. 

От 1 юни трудовите инспектори започват засилени проверки по полетата за наличие на сключени трудови договори с работниците, съобщиха от Главната инспекция по труда в събота. През миналата година в селското стопанство са установени над 10 хил. нарушения, като в 122 случая е липсвал трудов договор на работниците.