Мини композиция с френски локомотив и немски вагон прелетя за малко повече от 5 минути разстоянието от табела до табела между Пловдив и Стамболийски, съобщава marica.bg.

Това стана вчера по време на изпитанията на новото високоскоростното трасе. То е част от модернизация на линията София - Пловдив като част от Трансевропейската железопътна мрежа. Проектът се изпълнява на части, като трасето от Пазарджик до Пловдив представлява лот 3.

По жп линията разстоянието от Стамболийски до Пловдив е 16 километра. По време на тестовете френската машина е развила рекордните за България 226 км в час. По цялото трасе пък малката композиция е поддържала средна скорост от 180 км в час. Цялото трасе от столицата до Пловдив е 125 км.

След завършването му разстоянието ще може да се взима с влак за по-малко от час заедно с престоя на основните гари. Прогнозите са скоростта във вече модернизираната отсечка за конвенционалните пътнически влакове да бъде 160 км/ч. За влаковете с накланящи се кошове ще е възможна и скорост от 200 км/ч. За товарните влакове е предвидена максимална скорост от 120 км/ч.

За целта обаче трябва да се закупят нови машини, защото техниката, с която в момента разполага БДЖ, не предполага скорост повече от 100 км в час, обясняват специалистите.