148 души са преминали за цялата минала година през България, отивайки да се бият на страната на "Ислямска държава" в Сирия. Данните представи евродепутатът Илияна Йотова по време на дискусия за сигурността, озаглавена "Новото лице на терора - мит и реалност".

"По оценка на Европейския парламент в момента около 5 000 европейски граждани се бият на страната на ИД", каза Йотова. По думите й по-страшното е, че никой не знае каква част от тези хора влиза обратно на територията на ЕС, как става това и какви са каналите. 

 

Йотова коментира последните атентати във Франция и Белгия, като посочи, че едва ли ще се справим със заплахата, ако не си дадем конкретен отговор за генезиса на тези атаки, както и ясен отговор на въпроса "какви са тези хора"? Голяма тема, с която се занимават в Европейския парламент, е радикализацията в затворите, коментира още Йотова, цитирана от Дарик. 

 

Според нея категорично не трябва да се слага знак за равенство между голямата криза, свързана с миграцията и бежанската криза и тероризма. По повод новата стратегия за охрана на външните и брегови граници на съюза, Илияна Йотова е на мнение, че в момента Европа върви към разделянето на държавите в две групи - тези, които са в Шенген, и в периферията, която заплашва да се превърне в бежански лагер.