Предсрочни парламентарни избори няма да има. Това правителство има още какво да даде. Това смята вицепремиерът по коалиционната политика и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Според нея АБВ са влезли в управлението с предизборна стратегия до президентските избори, а не за да направят нещо в държавата.

Бившият финансов министър в първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков също смята, че няма да има предсрочни избори. Той определи като положително излизането на АБВ от властта и видя възможност за реализирането на реформи, които са били спирани заради тях. Дянков даде за пример реформите в МВР, правосъдието и приемането на антикорупционния закон на Меглена Кунева.

Бъчварова: Правителството има какво още да даде

Предсрочните избори са винаги хитозеа, която стои при коалиционно правителство и при сложни обстоятелства. Вярвам, убедена съм, че нашето правителство има какво още да даде, още много работа да свърши и че има политически разум да се даде този шанс. Това коментира вицепремиерът по коалиционната политика и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред БНТ.

Тя определи позицията на АБВ като политическо поведение, което не отчита риска от дестабилизация. АБВ се стреснаха какво се случва в БСП, защото тяхната крайна цел е БСП. Щеше да ги остави в сянка по-активното поведение на Корнелия Нинова и затова избързаха с това решение за оттегляне от управлението, смята Бъчварова.

От самото начало АБВ е била с особен статут в управляващата коалиция, поради факта, че е е имала споразумение само с ГЕРБ, но не и с другите коалиционни партньори, посочи Бъчварова. Според нея още в началото Ивайло Калфин е бил поканен за министър в лично качество, защото е преценено, че той е можел да балансира десните идеи на ГЕРБ за социална политика.

"Тогава и доскоро моето убеждение беше, че АБВ приеха, за да имат съществен принос в социалната сфера. Сега осъзнах, че това е била предизборна стратегия, разчетена до президентските избори, а не толкова желание да се направи нещо в държавата. Очевидно се търси реванш на президентските избори", заключи Бъчварова.

Тя призова да не се преувеличават проблемите, които се съзират в променения Изборен кодекс, който според нея не ограничава ничии права, а се създава по-добра организация за изборите. "Не може в чужбина да направим секции навсякъде, където е удобно за всички, търсим рационално решение. Дори и да се отхвърли ветото на президента след това има възможност да се направят промени. Имаме добър вариант", каза Бъчварова без да навлиза в конкретика.

Дянков: Излизането на АБВ от кабинета е положително

Бившият финансов министър Симеон Дянков определи като положително за кабинета и за потенциалните реформи излизането на АБВ от управлението. Според него присъствието на АБВ в кабинета донякъде е спирало правната реформа и тази в МВР.

"Като социален министър Ивайло Калфин стоеше добре и свърши работа", каза Дянков пред бТВ.

"Основната част от липсващата ни социална политика е темата география - защо толкова хора излизат извън България", допълни той.

Според Дянков Томислав Дончев е подходящ за наследник на Калфин в социалното министерство. Дончев е прагматичен човек, има уважението на хората от ГЕРБ, а голям плюс е фактът, че е бил кмет на град, посочи бившият финансов министър. Според в."24 часа" Дончев нямал желание да става социален министър, въпреки че парламентарната група на ГЕРБ вече го номинира.

Широките коалиции са добри временно, но след 6 месеца или година не може да се говори само за стабилност, а и за растеж и развитие, каза Дянков. Той не смята, че ще има предсрочни избори.

"В момента никой не е представил програма какво различно ще направи от това, което съществува сега. Всички казват, че нещата не вървят, но никой не казва аз бих променил това и онова. Критикари - много, хора, които искат да направят нещо положително, все още липсват като алтернатива", аргументира се бившият финансов министър.

Според него премиерът Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент. "Мястото му е на водещ кабинета, нямаме алтернатива по какъв начин България да върви напред", каза Дянков.

Единствената реформа, която се получава, е в енергетиката, смята той. По думите му триото Теменужка Петкова като енергиен министър, Делян Добрев в парламента и Иван Иванов като председател на КЕВР са свършили доста работа.

Финансовият министър Владислав Горанов се справя сравнително добре в рамките на широка коалиция, смята Дянков за наследника на поста му. Горанов беше негов заместник в първия кабинет на ГЕРБ. Като започне да се стеснява коалицията, изискванията към него стават по-високи, особено от гледна точка на това кога ще се стигне до балансиран бюджет, изтъкна Дянков.

В икономическото министерство реално реформи не са се случили в първата година и половина на това правителство и едва ли ще се случат от тук нататък, смята Дянков.

По думите му демографската криза става основен икономически проблем. "Трябва да се мисли за инфраструктурата като икономически лост. Тази мисъл е работа на икономическото министерство и я няма", посочи Дянков.

Явно не правим нещо достатъчно, за да сме сравними поне със съседите си, каза бившият финансов министър. Той даде пример с Румъния, която ни изпреварва по темп на развитие, като е обърнала показателите си между 2013 и 2015 г. "Там бизнесът получава добри кредити от банковата система, за разлика от България, в която банковата система реално не работи за икономиката на страната и не дава кредити на бизнеса", допълни той.