Другата седмица ще бъде гласуван новият министър на труда и социалната политика. Към настоящия момент нямаме внесено предложение за персонална промяна в Министерски съвет.

Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов относно това какво точно се случва с номинацията на вицепремиера Томислав Дончев за социален министър, предаде БГНЕС.

Запитан след като се променя кандидатурата за социален министър, няма ли да се проведат нови разговори, Цветанов посочи: „още не говорим за смяна на кандидатурата. В момента, в който имаме яснота и имаме внесено предложение от премиера, тогава да говорим”.

Тя изключително силно тежи в социалната комисия, в която е зам.-председател и разбира се, че би могла да бъде разглеждана. Но, поне към настоящия момент не е от спряганите имена, каза Цветанов след като бе запитан дали депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на социалната комисия Светлана Ангелова е възможен вариант за министър на труда и социалната политика.

„Това, което бях натоварен от премиера, беше да направя консултации с парламентарно представените групи, които биха подкрепили тази кадрова промяна. И вчера заявих, че Томислав Дончев е разглежданата кандидатура, която по всяка вероятност може да бъде предложена от премиера след като и Томислав Дончев даде съгласието си. Това, което очаквам, е другата седмица да се случи”, разясни Цветанов.

Запитан дали това е заради нежелание от страна на Дончев, Цветанов заяви: „Не бих казал, че не желае да се захване, ако приемем тази хипотеза, защото той е достатъчно отговорен. „Той е човек, който може да бъде натоварен максимално и да работи в интерес на държавата. Затова това са разговори на база разпределението на функциите и отговорностите, които има към настоящия момент в МС, а той има достатъчно големи отговорности, които малко остават незабелязани за обществото, но се реализират от него”, добави председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според Цветанов отговор на въпроса кой може да бъде следващият социален министър може да даде само и единствено премиерът, когато внесе съответното предложение за обсъждане в парламента. „За мен беше важно от вчерашните разговори да видя каква е нагласата за парламентарната подкрепа за евентуална кандидатура, която може да бъде представена от премиера, който ме беше оторизирал да проведа тази разговори с политическите групи”, каза той.

Вчера председателят на ПГ на ГЕРБ и вторият след Бойко Борисов в партията Цветан Цветанов проведе серия от разговори с коалиционните партньори, за да сондира дали биха подкрепили кандидатура на Томислав Дончев за социален министър.

„От разговорите, които съм провел с премиера, бях натоварен със задача все пак да направим едни политически консултации с партиите, които формират мнозинството как би се разглеждала евентуална номинация за социален министър на вицепремиера Томислав Дончев”, каза Цветанов, след среща на парламентарните групи на ГЕРБ, ПФ и РБ.

Цветанов обясни, че колегите му са дали изцяло подкрепата си за подобно предложение, но решаваща е ролята на премиера, който трябва да направи съответното предложение в съответния ден.

„Решаващата роля е на премиера, който трябва да направи предложението в рамките на днешния ден или другата седмица”, каза Цветанов. „Необходимо е разбира се и съгласието на самия Томислав Дончев. Имаме политическа подкрепа от всичките парламентарни групи, с които формираме мнозинството”, заяви Цветанов. Той обясни, че на срещата още е било обсъждано и ветото на президента и Изборния кодекс. „Обсъждахме само предложенията на ГЕРБ и РБ. Нямаме още окончателно становище”, допълни лаконично Цветанов.