Министерският съвет няма как да промени вече внесен законопроект, но народните представители имат пълната възможност между първо и второ четене да направят промени, каквито намерят за необходими. Ако това Народно събрание е решило, че не може да събере достатъчно подкрепа за неподписаните сигнали, просто няма да ги гласува.

Този коментар направи вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред БНР, след отхвърлянето на втория вариант на антикорупционния закон в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Относно основния препъни камък в законопроекта - притесненията около неподписаните сигнали, Кунева уточни, че между първия и втория вариант на закона разликата е чувствителна, без да се отнема основната идея. „Проблемът е отделен в специална глава и самият орган няма никакви възможности за волунтаризъм. Сигналите подлежат на предварителна проверка и гаранциите са много повече”, каза тя.

Когато от едната страна имаме власт, а от другата страна - гражданин с много по-малки възможности, трябва тази житейска асиметрия да бъде компенсирана с онова, което европейската правна доктрина нарича овластяване на гражданите, т.е. да му се даде на човека още една възможност – ако се страхува от онзи с повече власт и по-голяма сила, да не казва своето име. Това обаче не означава, че се прави анонимен сигнал в посока тип „клевета“, обясни мнението си Кунева.

От своя страна Десислава Атанасова, заместник-председател на правната комисия изрази очакване в правната комисия законопроектът да бъде подкрепен не само от ГЕРБ и РБ.