Вицепремиерът Томислав Дончев няма да бъде предложен от премиера Бойко Борисов за социален министър на мястото на подалия оставка Ивайло Калфин, съобщи в. "24 часа" по информация на източници от управляващите.

Премиерът не искал да похаби Дончев на тежко място като това за социален министър и заради това не давал да заеме поста. Самият Дончев също не бил много съгласен, въпреки че в четвъртък парламентарната група на ГЕРБ започна да събира подкрепа за избирането му на поста. Очаквало се днес Дончев официално да обяви отказа си.
|
Премиерът Бойко Борисов все още търси най-подходящият кандидат за социален министър. Засега били разглеждани няколко имена на хора от ГЕРБ. С най-големи шансове бил заместник-министърът Зорница Русинова. Тя е от квотата на ГЕРБ и единствена не напусна поста след оттеглянето на Калфин. Русинова беше зам.-министър на труда и социалната политика и по време на първия кабинет на ГЕРБ. Тя отговаря за оперативна програма "Човешки ресурси", която отчете 100% усвояване на средствата за изминалия програмен период.

През този обаче програмата тръгна с фалстарт, заради скандална схема за наемане на безработни от бизнеса. Парите от 8 млн. лв. бяха раздадени в рамките на няколко часа, без да бъдат спазени правилата. Сред победителите имаше специално създадени фирми, месеци преди старта на процедурата. Средства бяха отпуснати дори на Кирил Домусчиев за футболния клуб "Лудогорец", който едва ли се нуждае от финансово подпомагане от европейските фондове. Преди дни схемата беше пусната с увеличен бюджет от 30 млн. лв. и с нови правила.

Все още не били отпаднали и кандидатурите на бившия социален министър в първия кабинет на ГЕРБ Тотю Младенов и дори на депутатката Светлана Ангелова, която е в социалното комисия на Народното събрание, твърди "24 часа".