Международен колектив от учени планира да издири изчезналите тленни останки на Леонардо да Винчи с цел реконструкция на генома на великия изобретател и художник.

Планът на проекта е представен от портала „Гизмодо“, съобщава сайтът Artprice. В „Проект Леонардо“ участват генетици, специалисти по генеалогия, археология и изкуствоведи от Европа и САЩ. Работейки с картините и черновите на Леонардо, както и с ДНК-то на живите му днес наследници, учените се надяват да получат нова информация за живота, външния вид, храненето и генетичните особености на великия творец от времето на Ренесанса. Крайната цел на програмата е пълна реконструкция на генома.

„Все повече са методите, които позволяват възстановяване на ДНК по обектите, до които човек е имал допир. Източник на гена на Да Винчи може да се окажат многобройните му ръкописи. Не е изключена възможността да открием биологичен материал в картините – най-трудно ще би се оказало да го извлечем без да повредим произведението на изкуството“, разказва участничката в проекта Ронда Роби.

Родословието на Леонардо по бащина линия вече е било частично пресъздадено от учените – днес аналогична работа се провежда и с рода му по майчина линия. Тези две разклонения на родословното дърво дават различна генетична информация.

Накрая изследователите планират да намерят и останките на Леонардо. Смята се, че той е погребан в параклиса на Св. Хуберт в кралския замък Амбоаз, Франция. За да бъде определена личността на погребания, неговата ДНК ще бъде сравнена с ДНК-то на съвременните роднини на Леонардо, както и с реконструирания по ръкописите и картините материал.

През април учени за първи път откриха живи роднини на Да Винчи, който умира през 1519 г. бездетен. Историкът Аниесе Сабато и изкуствоведът Алесандро Вецози представиха информация за 35 живи роднини на Да Винчи, живеещи във Флоренция и околията.