На днешното заседание в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика депутатите с 6 гласа „въздържали се” срещу 4 гласа „за” отхвърлиха законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество след над 2 часа дискусии в нейно присъствие, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на комисията за борба с корупцията в НС, депутатът от ПФ Валентин Николов буквално срази антикорупционния закон на Кунева, той лично днес го представи пред комисията, с над 30 забележки. Има текстове, които няма да са от полза за борбата с корупцията, а напротив - ще има обратен ефект, подчерта той. И се спря на своите бележки към законопроекта.

Големият въпрос е кой ще проверява това Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество от парламентарна гледна точка, запита Николов, подкрепен за въпроса си и от депутата и член на комисията Методи Андреев от ПГ на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, депутат от БСП лява България, изрази учудване, че въпреки критиките в предходен период в налагането на този закон, особено в частта, касаеща анонимните сигнали, в момента в този текст се вижда същия подход. Няма да се съгласим, отсече и той. Личо аз ще гласувам с „въздържал се” за това, че някои наши съвети са взети предвид. Но има доста смущаващи неща - тук има предпоставки за пристрастност в сигналите за корупция, принципно и политически няма как да приемем такива постановки, допълни Зафиров.

Кирил Добрев, депутат от същата ПГ, заяви: „Ние ще се въздържим да ви подкрепим и по други причини”. Разбирам необходимостта от този закон, но има неща, с които не можем да се съгласим от ПГ на БСП лява България, подчерта той. И се аргументира с текстове от законопроекта.

Тук (в законопроекта- бел.а.) даваме достатъчно оръжия, с които можем да се преборим с тези явления, отговори Кунева. Бих искала да ви дам да прецените за сигналите в чл.48 и да промените думата „неподписани сигнали” , каза тя и призова депутатите да подкрепят законопроекта поне на първо четене. Юрист трябва да бъде ръководител на Бюрото, но концепцията за колегиален орган фигурира, както я поискахте, отговори на част от въпросите Кунева.

Къде ще борим корупцията - на държавно ниво или навсякъде, попита депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Тези, които дават подкупи обикновено не са на държавна служба, каза той. И даде пример как се процедира в медиите. „Аз като народен представител не давам подкуп, аз вземам, което не снема и моята вина”, представи образно със себе си той една от възможните схеми. Не знам защо сте пропуснали началника и зам.-началника на НСО, а в т.21 са пропуснати началниците и зам.-началниците на РПУ, продължи той като се аргументира, че този тип хора вземат едни от най-сериозните подкупи. Пропуснати са и синдикалните лидери в Националния съвет за тристранно сътрудничество - ами там са хората, които в голяма степен влияят върху решенията в държавата, подчерта Методи Андреев. И попита- откъде накъде синдикалните лидери ще са между най-богатите хора в държавата? От друга страна нашата комисия трябва да гарантира независимостта на това Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, подчерта Методи Андреев. Г-жо Кунева, препъни камъкът на този закон са тези сигнали, в Ирландия може да е така, но там няма такава правна култура, каквато има у нас- предложете нещо по-конкретно за тях, посъветва я той. Ние не можем да скочим с кралимарковски скок с този закон, подчерта Андреев.

Запознах се подробно със становището на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, които имат много забележки към законопроекта, заяви депутатът от ДПС Янко Янков. Ние подкрепяме философията на закона и се отнасяме с уважение към труда, който сте положили г-жо Кунева, като знаем и позицията на ЕС. Но трябва да имаме ефективна правна техника и смятам, че е необходима съвместна група, която да даде материал за консенсусна нагласа. Аз ще се въздържа, но в зала можем да си променим позициите, ако сме консултирани от такава група, която предложих, защото сега има клаузи, които могат да засегнат невинни български граждани, заключи изказването си Янко Янков.

Народният представител от ГЕРБ Анна Александрова заяви, че ще подкрепи закона „Кунева”, защото вижда много предимства в него.

Законът си струва да бъде подкрепен на първо четене дори и с така изразените резерви, поясни накрая преди гласуването на депутатите на заседанието на антикорупционната комисия вицепремиерът Кунева.

Припомняме, че законът „Кунева“, както бе наречен, не бе приет миналата година от парламента и сега кабинетът предлага отново допълнен вариант.