Ремонтират православни храмове и манастири в общините с 25 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони, това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на втория дебат от кампанията "Региони в растеж" във Велико Търново.

"Това колко храма ще бъдат направени зависи от тавана на финансирането на проектите. Светият синод поиска 400 000 евро , ние предлагаме по-нисък таван, за да бъдат обхванати повече православни храмове, но експертната група към Синода, която е председателствана от великотърновския митрополит Григорий, засега не е съгласна", обясни Десислава Танева. За целия програмен период бюджетът за тези проекти е 40 млн. евро.  

По време на дискусията земеделският министър обяви, че в новия програмен период приоритетно за финансиране ще бъде производството на плодове и зеленчуци. "Обвинявани сме, че за предишния период сме дали на зърнопроизводителите. Това е така, защото в първия програмен период в Програмата за развитие на селските райони нямаше приоретизиране и средствата отидоха в сектора, който бе най-конкурентноспособен и с най-сериозен административен капацитет", обясни Танева.

Тя каза, че за периода до 2020 г. публичният ресурс по Програмата за развитие на селските райони е 2.9 милиарда. Общините ще могат да кандидатстват като публични бенефициенти  по две мерки за подобряване условията на живот на стойност 857 млн.евро.

Танева отчете, че България е приключила стария програмен период с 104.8% договорени средства и разплатен 3 милиарда и 072 милиона лв. подкрепа.  В новия период обаче мярката за къщите за гости няма да се предлага в този вид, въпреки натиска да я отворим, съобщи земеделският министър. Подобна дейност ще се допуска в малко райони с културно-историческо значение, където туризмът ще бъде дейност, а не за лична употреба, категорична бе Танева.