Нов хит сред крадците! Апашите масово задигат пари от безконтактните карти. Най-често това се случва в градския транспорт, алармират потърпевши.Крадците използват незаконен скенер, който се нарича скимер. Той копира данните от магнитната лента на банкова карта. Така без значение на притежателя на платежно устройство се извършва транзакция за максималната сума, която е позволено да бъде изтеглена от карта за безконтактно плащане, без въвеждането на ПИН, пише "България Днес".

В България тази стойност е 25 лева. Операцията по точене на парите не трае повече от 30 секунди.
Според експертите най-уязвими за точенията са пари от безконтактните кредитни карти.

Специалистите са на мнение, че всеки технически грамотен престъпник може да получи достъп до част от личните ви данни. За целта апашите създават устройство чрез широко достъпни компютърни и радиокомпоненти, чиято цена е по-малко от 300 лева.

Апаратът, с който крадците източват картите, разчита данните от разстояние. Това означава, че въоръжен със съответното устройство престъпник може да получи достъп до информацията на всичките кредитни карти, които държите в портфейла си. Така крадецът може да я източи, докато е зад вас на опашката в супермаркета или в градския транспорт.

"Разбрах, че са ми източили кредитната карта. Веднага отидох в полицията и им обясних. Те ми отговориха, че няма какво да направят. Имало десетки такива случаи", разказа изпатил си от джебчиите.

Експертите изтъкват, че най-лесно можем да се защитим от крадците, като облепим портфейла си с метално фолио.

Има и още един вариант, за да се опазим от джебчиите. Това е специален стикер, който се поставя на магнитната лента. Той е дело на българска компания, която изработва единствената лепенка в света, защитаваща картите от скимиране.