60% от бизнеса се оплакват, че няма квалифицирана работна ръка. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева след среща с представители на АИКБ, БТПП, БСК, КРИБ, „Индъстри Уоч“ и др. по темата свързана с професионалното образование, предаде репортер на БГНЕС.

Кунева обяви, че ще внесе следващата седмица в Министерски съвет промени в Закона за професионалното образование, както и че ще се организира широка серия от обсъждания на концепцията за новия законопроект. Тя ще се съгласува с бизнеса, за да се уточнят промените и в останалите свързани закони. Кунева потвърди, че от просветното ведомство разбират професионалната ангажираност на бизнеса и че нямат време за отлагане и за губене. „В министерството имаме ясна задача бързо да стигнем до решения“, каза министърът.

Тревогата, която я имаме, я има и в министерство на образованието – затова искахме да се убедим, че мислим по един и същи начин, посочи един от участниците в срещата, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/. Професионалното образование не съответства на потребностите на регионалната икономика, продължи той. Велев разчита на разбирането не само на образователното министерство, но и на органите на местното самоуправление.

Друг участник, Жечко Димитров, програмен директор в БСК, заяви, че се надява на ясни политики, за да бъдат финансирани реални действия и мерки, а не да се финансира статуквото.

Според Васил Велев трябва да има държавни стипендии за студенти в дефицитни специалности заради недостига на кадри и даде пример за необходимостта от оператори на машини, заварчици и за работна ръка в машиностроенето като цяло.