За мен е необяснимо как народните представители вчера говореха за противоконституционност на някои от предложените въпроси, а днес не стана и дума за това. Просто се отказаха от отговорност и я прехвърлиха към друга институция. За мен е повече от необяснимо как след като преди една година организирахме референдум и на два пъти се обърнах към Народното събрание за допитване до народа по въпросите за електронното гласуване, този референдум се проведе с масово участие, и днес народните представители с лека ръка допуснаха още веднъж да се зададе въпрос за електронното гласуване.

Колко пъти трябва да питаме българския народ по един и същ въпрос и къде е логиката. Това заяви пред журналисти в Шумен президентът Росен Плевнелиев, помолен да коментира дебатите в Народното събрание за организиране на национален референдум, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Нима народните представители не разбират, че като вадят проблемното и лошото в пряката демокрация на преден план, сега те ще извадят проблемното и в представителната демокрация. Това действие на Народното събрание за мен е подценяване и това решение оставя много въпросителни дали народните представители желаят да извадят най-доброто от пряката и представителната демокрация в тяхната комбинация“, посочи Росен Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че следи внимателно дебатите и взетите решения от парламента и е готов да използва правото си да се обърне към народа.

По отношение на проведените дебати в Народното събрание за наложеното вето върху текстове от Избирателния кодекс президентът Плевнелиев беше категоричен, че ще чуе и анализира много точно представените аргументи. „Искрено се надявам депутатите да разберат, че моето вето е позитивно и градивно. Това е начин да се проведе в парламента смислен дебат за това как да помогнем на българските граждани да упражнят своето право на глас“, добави още президентът.

„Няма как да се съглася, когато се хвърлят аргументи дори без фактологическа обосновка. Някои националистически партии твърдят, че помагат на българите в чужбина, но реалното действие е точно в обратна посока. Те твърдят, че защитават правата на наши сънародници в Западните покрайнини, в Молдова. Но към момента единственото, което постигат е да ограничат вота на българите в Западните покрайнини, в Молдова, в Украйна“, каза Росен Плевнелиев. „Колко градове има в Молдова, които са с население над един милион жители? Как тогава ще гласуват българските граждани и как ще ги облекчим?“, попита още държавният глава.

Президентът апелира народните представители да се отнесат сериозно към действията си, защото по думите му „най-важни са изборните права на българските граждани и как да се помогне на нашите сънародници да гласуват облекчено зад граница“.