Американската система за противоракетна отбрана (ПРО) край румънското селище Девеселу бе открита официално днес по време на церемония в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на американски и румънски лидери.
„Днес САЩ и Румъния създават история, като предоставят тази система на НАТО“, заяви командващият на военноморските сили на САЩ в Европа и Африка Марк Фъргюсън.
Системата „представлява силно укрепване на защитния капацитет на европейските съюзници срещу балистичните ракети, идващи отвъд евроатлантическата зона“, като например Близкия изток, каза от своя страна генералният секретар на НАТО. Той увери, че съоръжението в Румъния, както и това в Полша не са насочени срещу Русия.
Въпреки уверенията обаче Москва отново заяви, че приема системата като заплаха за сигурността си. „От самото начало на тази история казваме, че според експертите, а и ние сме убедени в това, разполагането на система за ПРО несъмнено представлява заплаха за сигурността на Русия“, посочил е прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Той е добавил, че всички руски служби, които отговарят за отбраната на страната, са осведомени за плановете на НАТО за разполагане на противоракетна система в Европа и предприемат съответните мерки.
От своя страна, началникът на комисията по отбрана в долната камара на руския парламент и бивш командващ на Черноморския флот на Русия адмирал Владимир Комоедов заяви, че Русия ще подобри отбранителната си способност в отговор на разполагането на елементи от противоракетната отбрана на САЩ в Румъния и Полша. „Това за нас е пряка заплаха. Те вече са на огневата линия. Освен радари ще разположат и противоракетни системи“, заявил е той.
„Не на сто, а на двеста, триста и дори хиляда процента сме сигурни, че това е против нас. Системата е насочена не срещу Иран, а срещу Русия и нейния ядрен потенциал“, посочил е Комоедов.
„Смятам, че можем да преодолеем тази система. И с тази цел ще укрепим отбранителната си способност. По-конкретно, ще затворим арктическия регион, като разположим там наши радарни системи и системи за прехващане“, заявил е адмиралът.