Изцеденото кисело мляко „Олимпус” с 10 процента масленост е заблуда за потребителите. Такава масленост е изкуствена и се постига единствено с добавени мазнини, които са от палма до свинска мас, информира Марица.бг.Такъв продукт не може да се нарича млечен, което е нарушение на Закона за храните. За това алармира Иван Стоянов, бивш главен технолог в приватизираното млекопреработвателно предприятие „Сердика” в Пловдив. Той допълни, че максималната масленост при кравето мляко, в което няма допълнително вложени мазнини, е 3,6 процента.

Репортерска проверка установи, че на кофичките цедено краве мляко „Олимпус” пише, че съдържат млечна сметана, но не е посочено в какъв процент, което също е нарушение. Продуктът се произвежда от гръцка фирма в Румъния и се доставя у нас чрез свой представител и производител на сирене от Сливен. 

Иначе производителят парадира, че т. нар. мляко с 10 процента мазнини е истинското чудо на средиземноморската кухня. Било много по-гъсто и хранително, отколкото традиционното кисело мляко. На останалите марки цедени кисели млека, които се предлагат в търговската мрежа, не е посочено дали съдържат добавени мазнини. Това обаче не означава, че липсват, коментира Марица.бг.