ДПС няма да подкрепи в пленарна зала кандидатурата на Томислав Дончев за министър на труда и социалната политика. Това заяви пред журналисти Хасан Адемов-депутат от ДПС и министър на труда и социалната политика в кабинета „Орешарски”, предаде БГНЕС.

„Още от създаването на това правителство сме заявили, че сме опозиция на това управление, заради формулата му. Изборът на министри и бюджетът са онези важни проекти, които прокарват границата между управление и опозиция. Ние няма да подкрепим каквато и да е персонална промяна в този кабинет”, обясни Адемов.

Според него, Томислав Дончев не е от изявените експерти в социалната политика. „Това не означава, че той не може да бъде добър министър на труда и социалната политика, което не означава, че той не може да бъде добър министър, ако изгради добър екип. Трима от четиримата зам.-министри и началника на кабинета на Ивайло Калфин са освободени към днешна дата. Ако няма сериозна експертна подкрепа, Дончев няма как да постигне дори резултатите от Ивайло Калфин”, предрече Адемов.

Той коментира, че не става дума само за управлението на Министерство на социалната политика, а за цялостната политика на кабинета, защото министърът е пряко отговорен за изпълнението на политиката, която се прави от МС. „При положение, че мнозинството всеки ден генерира кризи, няма как да се говори за стабилно управление. Политиките във всеки един от секторите са зависими от прищевките на едната или другата част от управляващото мнозинство”, заяви още Хасан Адемов.

От друга страна Радан Кънев обясни, че никой не е търсил подкрепа на ДСБ за Дончев. „Непотърсена подкрепа не се дава в политиката. Докато не бъде потърсена, няма какво да коментирам, ако бъде потърсена, ще вземем политическо решение”, заплаши Кънев.

Найден Зеленогорски, пък заяви, че очаква премиерът да обяви коя е кандидатурата за нов министър на труда и социалната политика и преди това няма да коментира нищо.