Пловдивският апелативен съд остави в ареста четиримата, обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди в Раднево - Калчо Иванов, Динко Асенов, Антон Иванов и Стефан Калчев Иванов, предаде БГНЕС.

Адвокатът им Валентин Димитров получи отказ на всичките си предложения за нови доказателства на защитата – да се приложат интервюта по централни телевизии на пострадалите и на кмета на Раднево, да се вземе предвид твърдението на д-р Деян Хиндаров, лицев хирург който твърди, че няма клинични данни за счупена челюст на Георги Иванов. Той твърди, че съдът в Стара Загора изцяло е приел тезата на обвинението и че няма нито един разпитан свидетел сред ромите. Адвокатът каза още, че преди побоя има предхождащ инцидент – свада между Георги Иванов и Стефан Калчев, след което Калчев е повикал роднините си и е възникнал побоят. Това според него, атакува дефиницията за хулигански подбуди, тъй като има личен мотив. Съдът не прие нито една от неговите тези и постанови задържане под стража, като най-тежка мярка за неотклонение, аргументирайки се с тежкото съдебно минало на повечето от обвиняемите, наличните им характеристични данни, които сочат склонност към саморазправа.

Калчо Иванов, който според адвоката, е важен човек в обществено-политическия живот в Раднево, вече е осъждан за подобно престъпление. В момента той е в изпитателен срок на условна присъда.

Четирима са привлечени като обвиняеми за опит за убийство по хулигански подбуди, след спречкване за отнето предимство в Раднево.

В ареста остават 23-годишният Динко А., 39-годишният Калчо И., 21-годишният Антон И., 20-годишният и Стефан И. Всички са от Раднево и са привлечени като обвиняеми за опит за убийство по хулигански подбуди, който останал недовършен по независещи от тях причини, а за Стефан И. за опит за убийство на повече от едно лице по хулигански подбуди.

По делото е установено, че на 2 май в Раднево е възникнало спречкване за отнето предимство на пътя между обвиняемия Стефан И. и пострадалия 28-годишен Г. Н. Обвиняемият Стефан И. се оплакал на баща си Калчо И. и заедно с братовчедите си Антон И. и Динко А. решили да се саморазправят. Четиримата с автомобил започнали да търсят Г. Н. и неговите приятели, след което ги открили и преследвали до центъра на града, близо до фитнес зала. Там четиримата обвиняеми слезли от автомобила и с бухалки, пръти и други предмети се нахвърлили върху пострадалите Г.Н., 27-годишния Ж.Ж. и 28-годишния Ц.К. На Г.Н. е бил нанесен побой с бухалки и пръти в главата и тялото, Ж.Ж. е бил прободен с нож в гърба, а Ц.К. е с наранявания по главата.

Гражданите на Раднево излязоха на протест в няколко поредни дни срещу изстъпленията и безнаказаността на ромски фамилии в града. Заради напрежението там, беше изпратена жандармерия, както и беше проведена специализирана полицейска акция за осигуряване на обществения ред по време на провежданите протестни действия. По време на един от протестите пък бяха ранени няколко полицейски служители. Тогава около 2000 души протестираха.