Родните градински домати и чушки ще са кът на пазара поне до средата на юли. Причините са студената и дъждовна пролет, както и градушките от последните дни.

Производители от Югоизточна България в Пазарджишко, Сливенско и Хасковско масово се оплакват, че трябва да презасаждат реколтата.

Въпреки че има време за презасаждане на разсада, това ще увеличи разходите ни, категорични са стопаните. Според тях тази година първите нашенски полски домати ще излязат на пазара чак в средата юли, а не към края на юни, както е обичайната практика, пише "Монитор".

"По сергиите в момента може да се намерят предимно македонски, италиански, турски, испански, полски и дори албански червени зеленчуци. Същото е положението и с краставиците", коментира Костадин Ламбев, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Според него обаче реколтата от български оранжерийни зеленчуци, които се продават в момента по пазарите у нас, не е компрометирана и се пласират количества, които са на нивото на миналата година. Те обаче покриват незначителен сегмент от пазара – не повече от 20%.

"Обилните дъждове ще се отразят неблагоприятно на някои култури", коментира Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите и овощарите в Бургас. Той допълни, че заради валежите е възможно качеството на някои плодове и зеленчуци да бъде по-лошо.

Дъждовете се оказаха повече и се получи преовлажняване на много места, където имаше валежи над 100 л на кв.м. Това от своя страна е неблагоприятно за някои култури. За ягодите не е добре, защото първият завръз, който е най-ароматен, изгни на полето. Същото се получава и с лозята. Влажното и дъждовно време е причина и за развитието на гъбни болести, категоричен е Николай Недялков.

По думите му е рано да се каже каква ще бъде реколтата на черешите. При тях е опасно, ако има дъждове при беритбата им, но тогава се очаква времето да бъде благоприятно.

"Независимо дали реколтата е добра или не, цените на пазара са високи поради други фактори", допълни Недялков.

След кайсиите и джанките, поразени от необичайните студове и сутрешни слани тази пролет, следващите унищожени овощни дръвчета са орехите.

Кюстендилска област е най-силно засегната, тъй като там има измръзвания освен при сливите, също и при някои сортове ябълки. В Пазарджишко има проблеми с ранните череши и сливите. Почти във всички планински райони джанките и лозята също са измръзнали.

За трета година овощарите страдат от природните аномалии, поразяващи реколтата. Тази пролет при кайсиите има почти 100-процентово засягане на градините и това е сериозен бич особено за онези фермери, които се занимават само с градинарство. Сред засегнатите региони са не само Силистренско, а и Северозападна България, където по Дунава има доста нови насаждения.