Вие не сте над народа, вие не сте богове, вие не сте императори. Трябва да спазите закона. Това заяви в НС Тошко Йорданов-член на Инициативния комитет за предложение за произвеждане на национален референдум, иницииран от Слави Трифонов, и сценарист на едноименното шоу, предаде БГНЕС.

Днешният ден на депутатите започна с обсъждане и гласуване на предложението за провеждане на референдум с 6 въпроса-„Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“.

Тошко Йорданов продължи изказването си това, че въпросите за националното допитване са подкрепени от близо 700 000 българи. Той подчерта, че референдумът не е иницииран от партия, за първи път, или от президент. „Това е желание на голямата част от българските гражданите. Това Народно събрание е в исторически момент, не знам дали го осъзнавате, за първи път може да докажете, че сте Народно събрание, което значи - представени от хората”, заяви Йорданов.

Той бе категоричен, че депутатите трябва да се съобразят с искането на българските граждани. „Парламентът не може да маха въпроси, инициирани от граждани, може само да ги редактира. Според закона, приет от вас един и същ въпрос може да бъде зададен отново на следващ референдум. Ако законодателният орган в тази страна може да покаже, че може да потъпква законите, ще дадете пример, че и всеки български гражданин може да го прави или ще проявите политически разум. Или влезте в историята като първото Народно събрание, което е чуло мнението на хората, или затвърдете негативното мнение, което българите имат за вас”, каза още Тошко Йорданов.