Референдумът за промени в структура на Народното събрание и субсидирането на партиите, поискан от телевизионния водещ Слави Трифонов, e първа точка в програмата на парламента. 

Въпросите от референдума търсят съгласие за редуциране на броя на депутатите до 120 души, дали да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Предлага се и въпрос субсидията на партиите да е 1 лев за получен глас.

Правната комисия допусна всички поставени въпроси без този за електронното гласуване. Милион и 800 хиляди души се произнесоха в полза на дистанционното гласуване по електронен път на референдум през 2015 година. В Изборния кодекс депутатите записаха, че експерименталното дистанционно гласуване ще се състои през 2018 година на парламентарните избори. След големи препирни по Изборния кодекс депутатите оставиха и текста, който позволяваше референдум да има заедно с избори.

Така остават въпросите:

-Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура;

- Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120;

- Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите;

- Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори;

- Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В правната комисия мнозинството даде сигнал, че подкрепя въпросите. От БСП обаче се заканиха да дадат част от тях на Конституционния съд.