Наскоро СОУ „Юрий Гагарин” в община Силистра беше закрито. Около 80% от учениците в него са от ромски произход.

Родители не приемат решението на Инспектората по образованието и се притесняват, че децата им няма къде да продължат образованието си.

„Вкъщи си говорим само на турски –  всеки може да го потвърди, обаче детето ми говори много добре българския, разбирате ли?”, разказва родителят Левент Ананиев. По думите му преподавателите от СОУ „Юрий Гагарин” имат цялата заслуга за начина, по който се справят децата му.

Марианка Илиева – също родител на деца от  закритото школо, споделя други притеснения.

„Не се познават, ще делят децата... Моите деца са малко неграмотни, ще ги бият, ще ги трошат и аз не мога да позволя децата ми да учат в други училища”, коментира притеснената майка.

От общината твърдят, че са разгледали всички варианти да запазят училището, но не успели да намерят решение.

По думите на Денка Михайлова, зам.-кмет на Силистра, решението е било много трудно и  не е взето прибързано или безотговорно.

„Основният мотив, искам да го подчертая, че не е толкова финансовото състояние на училището, а демографският проблем и липсата на ученици”, допълва тя.

От 2009 г. насам броят на учениците в община Силистра не спира да намалява. По данни на Инспектората по образование за последните 7 години общината е загубила около 1400 ученика – колкото седем средно големи училища от по седем класа.

Това е и причината да „няма как да издържи на каквито и да било аргументи, че броят на учениците в община Силистра може да е същият като през 2009 г.”, коментира Габриела Миткова, началник на Инспектората  по образованието.