Днес се активира противоракетният щит над Европа, базиран в Румъния, напомнят  информационните агенции.
Разработената от САЩ система за противоракетна отбрана разчита на уникална по своите възможности ракета-прехващач SM-3.

Системата е разположена в американска авиобаза в румънското село Девеселу, на около 50 километра от българската граница. В базата са инсталирани радар SPY-1 и 24  ракети.

От утре започва изграждането на аналогична база в Полша, която трябва да заработи през 2018 г.

Първоначалната цел на противоракетния щит в Европа е старият континент да бъде предпазен от евентуално иранско нападение, но в новите условия има готовност той да бъде използван за защита при атака от която и да е друга  държава, разполагаща с балистични ракети.

Системата е интегрирана с радарите н американските кораби с ПРО, които вече са разположени в Средиземно море.

Разполагането на щита предизвика бурни протести от страна на Москва, която твърди, че американската ПРО застрашава сигурността на Русия.

От руското външно министерство вчера заявиха, че разполагането на противоракетния щит нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег.    

В отговор на руските твърдения, американската страна нееднократно подчертава, че става дума за прихващащи ракети, чието предназначение е отбрана, а не нападение.     

Във връзка с вчерашните опасения, изразени от руското министерство на външните работи, от посолството на САЩ в Москва отново заявиха, че в системите няма да се използват настъпателни ракети.

"Прихващащите ракети няма да имат фугасна бойна част." - заяви пред "Интерфакс" пресаташето на посолството Уил Стивънс.

Друга често повтаряна теза на Кремъл е, че щитът е насочен срещу руския  стратегически потенциал и че цели неутрализиране на ядрения арсенал на Москва.

САЩ определят руското отношение към щита като "стратегическа параноя". Американската страна подчерта, че през 2013 г. Москва е напуснала преговори с НАТО, на които е щяла да получи обяснения как работи щитът и защо не е насочен срещу Русия.

Системата се основава на принципа, че с радари може да се засече изстрелването на балистична ракета, да се изчисли нейната траектория и да бъде атакувана с ракети и унищожена, докато е в най-високата си точка, преди да навлезе обратно в атмосферата.