Премиерът Бойко Борисов, който е във Великобритания и се срещна с колегата си Дейвид Камерън, коментира и актуалните вътрешнополитически теми пред представители на български медии на Острова.

„Погледнато реално, АБВ в нищо важно не са ни подкрепили. Те винаги са се съревновавали с БСП кой е по-ляв. В прагматичните решения трудно са ни подкрепяли. Проблемът е, че ние научихме от медиите от пресконференцията какво са решили и аз мисля, че отдавна са го решили, защото президентските избори са им важни“, коментира Борисов.

Борисов отбеляза, че министърът в оставка Ивайло Калфин е професионалист и добър човек. "По всички теми сме полагали огромни усилия. Подкрепа получаваше от всички и за пенсионната реформа и не на последно място – над 220 млн. извън бюджета, от парите от контрабанда, която храни корупцията, дадохме на българските пенсионери“, продължи Борисов. На въпрос дали вижда Калфин като бъдещ кандидат-президент, той заяви, че вижда в негово лице професионалист.

"Имаме огромна база от кадри в ГЕРБ, така че имаме за всяка ситуация резерв", добави премиерът в отговор на въпрос дали вече знае кой ще е наследникът на Калфин.

Министър-председателят заяви, че за него важната подкрепа е на Патриотичния фронт, на Реформаторския блок и на всеки, който разумно смята, че „нови избори са само рай за контрабандистите, за корупцията и за всички олигархични кръгове“.

„Ние сме готови за избори във всеки момент, но няма да е честно към народа, но зависим и от партньорите си. Ако патриотите и реформаторите са стабилни, и ние сме стабилни, ако не – избори“, допълни той.

„Навремето Румен Петков ме направи премиер… Да не прекаляват с играта на нерви, защото може и да не ми издържат в един момент”, каза още министър-председателят.

В началото на коментара си Борисов съобщи по какви теми са разговаряли на "четири очи" с премиера на Великобритания Дейвид Камерън. Двамата са обсъдили темата за бежанците, борбата с контрабандата, енергийните въпроси.

„Говорихме за процесите, които текат между ЕК, ЕП и Турция, за състоянието на нашата граница“, каза премиерът Борисов. 40 британски джипа пътуват към България, това е обещаната помощ, уточни той.

Министър-председателят допълни, че последната година и половина правителството и държавата са съсредоточени в борбата с контрабандата и финансовите резултати го доказват. „Далеч съм от мисълта, че сме изкоренили всичко и това е максимумът, но при всички случаи се толерира от нашите партньори, че правителството има воля да го прави“, каза премиерът по отношение на борбата с корупцията. Той е във Великобритания за участие в Антикорупционна среща на върха. Очаква се да бъде формулиран глобален отговор за справяне с проблема, както и съгласуването на пакет от мерки за преодоляването му.

В коментар по повод публикации в белгийски медии за терорист, спрян на българската граница, премиерът посочи, че службите на двете страни работят изключително добре, а страната ни разчита на подкрепа и от Великобритания, и от други държави, особено с техника.

Друга обсъдена тема на срещата е енергийната диверсификация в Европа. „Ние много активно работим за подкрепа на газовия хъб „Балкан“, полагаме усилия, страната ни може да стане газов разпределител и премиерът Камерън е наш помощник, за да можем да привлечем големи компании“, допълни Борисов.