Поредната жертва на телефонни измамници е 75-годишна шуменка, която изгоря с 6000 лв. „Алоджиите”, които се представили за полицаи, разпоредили на жената да остави плика с парите на пейка и да бяга, за да не попадне в престрелка по време на задържането.

Сигналите за опити за измама във вторник са били общо 20, съобщиха от полицията днес. Поне в половината случаи само намесата на дежурния полицай е предотвратила престъплението, защото жертвите са потърсили помощ на тел 112.

„В подобни случаи важното е да успеете да затворите телефона или от друг да позвъните в полицията или на близките си, защото целта на измамниците е ви държат на отворена линия”, обясни говорителката на полицията в Шумен Ася Йорданова.

В два случая обаче възрастни жени са станали жертви на измамниците. Едната, 81-годишна шуменка изгоряла с 1000 лв., които дала на „лекар” за лечение на нейна родственица. Хвърлила парите през терасата. Втората, 75-годишна жена, дала цели 6000 лв.

Отишло в банката и изтеглила всичките си спестявания - 2000 лв. и 2000 евро. Тя смятала, че помага на полицията. Банковите служителки се усъмнили, че това е измама, но жената твърдяла, че трябва да даде парите на децата си и те не могли да я спрат.

При нея „алоджиите” проявили изключителна настойчивост, звънили й три пъти, дори я заплашили, че ще пребият нея и съпругът й. Първите два пъти жената им затваряла телефона, защото знаела, че това е опит за измама.

Третият път обаче се вързала, защото й се обадили уж от полицията. Мъжът, представил за полицай, й казал, че следят група, която заплашва по телефона граждани и им иска пари. Обяснил, че са засекли разговор между тях и я помолили да съдейства за залавянето им.

Изчакали я при отворен телефон да отиде до банката и да се върне с парите. После й дали указания пликът със сумата да остави на една пейка на ул. „Добруджа”, близо до Градската градина.

„Оставете парите и се опитайте бързо да се отдалечите, без да се обръщате, тъй като се очаква престрелка с измамниците”, предупредил фалшивият майор. С мисълта, че помага на полицията жената изпълнила всичко. Малко по-късно разбрала, че е измамена.