В Малайзия на младоженците се забранява да се къпят и да ходят до тоалетна 3 дни след сватбата. Ако не спазят тази традиция, поверието е, че ги чакa раздяла, смърт на децата или безплодие. Друг странен сватбен маниер е афро-американското укрепяване на брачния съюз с дружно прескачане на метла.

Традицията идва от времето, когато бракът между роби не е бил признаван легитимно. Тогава те „узаконявали“, или поне показвали нагледно, техния съюз, прескачайки метла заедно.

В Южна Корея женихът трябва да изтърпи сериозен бой, преди да се оттегли с момата си. Той му е причиняван от най-добрите му приятели.

Сватбата е нещо, което ние посрещаме с радост и много усмивки. В Китай обаче, сватбарите плачат, за да изразят щастието си. Там има и обичай жените да не избират една, а цели три булчински рокли.

При евреите чупенето на чаша с крак от младоженеца е традиция с неясни корени, но със съвсем ясни болезнени за него последици.

На зулу сватбите булката слага пари в животински стомах. Докато женихът вПакистан съзерцава влюбено невестата си, роднините отмъкват обувките му и чакат пари, за да му ги върнат.

Има една шотландска традиция, която съществува въпреки представата, че булката трябва да е бяла чиста и спретната. Напротив, тя се облича колкото се може по-грозно, а приятелите й я цапат с боклуци, яйца, риба и кал, с цел да я унизят. Идеята е, че ако тя може да понесе това, значи ще може да преодолее всякакви трудности в брака.

Мавритански обичай е булката да не е слаба на сватбата, а обратното – тя трябва да е пълна, за да покаже, че съпругът й е в състояние да я храни и издържа.

В Ирландия има легенда за съществуването на зли елфи и тайни феи, от които младоженката трябва да се пази като не отделя крак от земята нито за миг, уточнява "Труд".