Между 200 и 300 лева бонус ще получат българските учители за 24 май. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева при откриване на церемонията "Учител на годината", съобщава Дарик радио.

Средствата са част от допълнителната брутна средна работна заплата от около 600 лева, разделена на 3 части - за 24 май, Коледа и за 15 септември. Допълнително възнаграждение ще има за 80% от училищата в страната, както и за 50 на 100 от преподавателите в детските градини.

По думите на председателя на Синдиката на българските учители, кметовете на населените места, в които парите за бонуси на преподаватели за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, не достигнат, трябва да подпомогнат изплащането на парите.

Междувременно от Такева стана ясно, че синдикатите не подкрепят мярката родители да бъдат квестори на матурите за 12 клас. Предложението родители да присъстват в коридорите, залите за видеонаблюдение и в тоалетните в училищата беше приета от екипа на бившия образователен министър проф. Тодор Танев.