По отношение на служебно правителство - правя го два пъти, ще го направя и трети път ако се наложи, но не искам да се стига до там. И да бъда много ясен - не считам, че защитата на конституционните права на българските граждани трябва да доведе до падане на правителство.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос дали след политическите събития от вчера има готовност да прави трети служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС.

Винаги имам готовност да изпълня конституционните си задължения. Не може да има никакво съмнение в това, категоричен бе държавният глава.

Президентът обясни, че не счита, че дебатът за това как българите, където и да са те по света, да могат да гласуват честно, масово, в интерес на демокрацията и легитимността на властта в държавата, трябва да доведе до падане на правителство в тази държава. „Затова се надявам на отговорно отношение в интерес както на правото на българите да гласуват, така и за гарантиране на стабилността в държавата. Но да - ако се наложи да защитя стабилността в държавата, да упражня своето конституционно право, разбира се - готов съм“, призна Плевнелиев.

„Разбирам всяка една политическа партия, сигурен съм, че те преследват своите стратегии, но като държавен глава още веднъж заявявам - не ми се прави служебно правителство и искам да видя стабилност, искам да видя реформи, искам да видя надграждане, и едни честни президентски избори - дай Боже с качествени кандидати“, допълни държавният глава.