Ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете от Изборния кодекс за гласуването в чужбина и референдумът на "Шоуто на Слави" са най-спешните въпроси, с които парламентът се захваща в новата си сесия при това с разклатено мнозинство след решението на АБВ да се оттегли от управлението иоставката на вицепремиера Ивайло Калфин. Депутатите се събират на първо заседание днес след Велкиденската си ваканция, започнала на 29 април.


Гласуванията днес ще покажат дали правителството ще има достатъчна парламентарна подкрепа. Засега такава извън ГЕРБ, подкрепящите 13 депутати от Реформаторския блок и 18-те на Патриотичния фронт, решенията на кабинета са гласували и 8 депутати от "Български демократичен център" и трима независими - Ана Баракова, Муса Палев и Гюнай Хюсмен, които общо са 126. В ГЕРБ пък коментираха, че подкрепата на АБВ е била по-скоро проформа и не винаги са можели да разчитат на 11-те им гласа.

Гласуването в чужбина пък е спорният момент с другия партньор, който Цветан Цветанов определи като най-коректен - Патриотичния фронт. Засега те оттеглиха отхвърлянето на президентското вето като условие за подкрепа на властта, но разговорите за изборните секции зад граница продължават.

Очаква се в началото на днешното заседание парламентарните сили да очертаят приоритетите си за новата сесия. В 12 часа е насрочен и т.нар. блицконтрол, в който на депутатски въпроси отговарят премиерът Бойко Борисов и вицепремиерите му.

В проектопрограмата на парламента е предвидено в четвъртък депутатите да обсъдят и подписката, инициирана от "Шоуто на Слави", за провеждане на национален референдум по шест въпроса. Днес първо ще се произнесе правната комисия, след като вътрешната комисия реши да предложи на парламента провеждане на националното допитване.